Popis produktu
Parametre produktu
Recenzie
, zakúpené v FOODLAND.SK
- super
- drahšia
super omáčka na lososa
Parametre produktu
Popis produktu
Krajina pôvodu: Holandsko. Klasická sójová omáčka (hovorovo sojovka) je riedka tmavo hnedá slaná tekutina zo sójových bôbov, (pšenica), fermentovaných pomocou plesňou Aspergillus oryzae a Aspergillus Soya spolu s vodou a soľou. Omáčka pochádza z Číny, kde sa ako dochucovadlo používa už viac ako 2500 rokov a je typická pre ázijskú kuchyňu. Lenže v poslednej dobe sa s ňou ale stretávame hojne aj v západnej kuchyni. Väčšinou sa vyrába priemyselne a pre použitie v domácnostiach sa kupuje hotová.Poznáme dva druhy sójovej omáčky, a to sú shoyu a tamari. Tamari sa vyrába len zo sójových bôbov s veľmi malým alebo žiadnym prídavkom pšenice, takže sú vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. shoyu vzniká zo zmesi sójových bôbov a pšeničných zŕn. Tamari sa používa hojne pri tepelnej úprave jedál, shoyu sa používa za studena a teda ik ochucovanie sushi. Sójovek je v dnešnej dobe na výber nepreberné množstvo. Vyrábajú sa aj chemickou cestou a teda sú aj lacnejšie, ale chuťou sú porovnateľné. Pokiaľ chcete tradične vyrábanú omáčku, na obale bude napísané naturally brewed alebo fermented soy sauce. Stretneme sa tiež s omáčkou s anglickým nápisom less salt čiže menej soli a tu je preklad jasný. Omáčka má podstatne menej soli než klasická sójovka. Obľubou sa u nás teší omáčka teriyaki. Táto jedinečná omáčka je vyrobená podľa japonského receptu, zmiešaním sójovej omáčky, vína a špeciálne vybraného korenia. Táto ojedinelá receptúra vytvára originálnu marinádu na mäso, hydina, ryby a zeleninu. Používa sa na zvýraznenie chuťou jedál grilovaných, pečených i vyprážaných. Zloženie: sójová omáčka (pitná voda, sójové bôby, pšenica, jedlá soľ), víno (obsahuje oxid siričitý), cukor, pitná voda, ocot kvasný liehový, jedlá soľ, extrakty korenia - sušená cibuľa, sušený cesnak. Ďalej môžeme v ponuke vidieť omáčky svetlé a tmavé. Svetlá sójová omáčka dozrieva kratšiu dobu a je filtrovaná už po šiestich mesiacoch (zvyčajne sa omáčka fermentuje až 2 roky). Má menej intenzívnu chuť a ľahší konzistenciu. Omáčka tohto typu je najčastejšie odporúčaná ako prísada do hotových jedál, vzhľadom na to, že je pomerne slaná. Tmavá sójová omáčka vďaka dlhodobej fermentáciu získava veľmi intenzívnu chuť a jej konzistencia je oveľa hustejšia. Omáčky tohto typu sú menej slané a ich intenzívna aróma môže trochu zatieniť chute iných prísad. Tento druh omáčky sa ideálne hodí k dohotovování mäsa, ktorému odovzdáva špecifickú chuť a tmavý, karamelový vzhľad. Aj u nás nájdete omáčky ochutené - cesnaková, hubová, s chilli. Tieto omáčky sú aromatizované podľa danej suroviny a hodí sa k príprave ako studených tak i teplých pokrmov. Sú vhodné na marinovanie mäsitých a zeleninových pokrmov. V ponuke máme aj sójovú omáčku pre vegetariánov, Ktorá neobsahuje nič, čo by vegetariáni nemohli, takže jej možno s čistým svedomím použiť. Nesmieme zabudnúť na sladkú sójovú omáčku, Ktorá je podobná nám viac známej japonskej teriyaki omáčke. Patrí k tým najbežnejším a najdôležitejším ingredienciám v indonézskej kuchyni. Pridávajú ju do polievky Baksa, vyprážané ryže či cestovín. Skúste niekedy na kuracie plátky dať miesto všadeprítomného grilovacieho korenia práve sladkú sójovú omáčku. Nebudete ľutovať. Všetky sójovej omáčky obsahujú alergén pšenicu. Jediná vhodná omáčka pre osoby s bezlepkovou diétou je Tamari, tá sa vyrába bez pšenica, iba kvasením sójových bôbov. Omáčka Teriyaki obsahuje navyše ešte alergén oxid siričitý.
Chýba alebo je nepravdivý niektorý dôležitý parameter? Uvedené informácie sú len orientačné, pred nákupom vo vybranom obchode odporúčame overiť, že predávaný model má kľúčové vlastnosti podľa vašich požiadaviek. Aj keď sa snažíme o maximálnu presnosť informácií, bohužiaľ nemôžeme zaručiť 100% správnosť. Ceny produktov sú vrátane DPH.
Hodnotenia produktu
, zakúpené v FOODLAND.SK
- super
- drahšia
super omáčka na lososa